divendres, 29 d’abril del 2022

ENIGMA DE LA SETMANA XII

 Bon Divendres, escaquistes! Com hem sentit que us agraden molt els escacs, avui us hem preparat un enimga especial relacionat amb aquest joc que tant us agrada! A veure si li podeu fer un escac i mat a aquest enigma!




 Fa molt i molt de temps, a un regne molt llunyà, hi vivia un Califa que s'avorria molt al seu palau. Per això, va buscar a l'inventor més intel·ligent del seu regne i li va encarregar que dissenyés un joc digne de ser jugar al seu palau. I així ho va fer. Es va posar a pensar, i poc temps després es va inventar un joc nou: els escacs!

El Califa està súper content. Per fi hi ha una distracció a l’alçada de les seves expectatives! Com a monarca agraït, el califa vol recompensar a l'inventor com es mereix. Decideix donar-li a l'inventor 10.000 monedes d'or! Una oferta súper generosa!

Però l'inventor, li diu que aquesta és una oferta súper generosa, però que en comptes d'això, l'únic que li demana és el següent. El seu joc d'escacs té 64 caselles. El rei li ha de pagar només una moneda d'or per la primera casella. Per la segona casella, ha de multiplicar per 2 les monedes, i per tant, li hauria de pagar 2 monedes. Per la tercera casella, de nou, hauria de multiplicar-ho per dos, i li hauría de pagar 4 monedes... i així fins arribar a les 64 caselles.

El Califa accepta immediatament. Pensa; quin babau! Podria haver guanyat molts diners, i així en guanyarà molts menys. Però... té raó el Califa?

De quina manera guanya més diners l'inventor? De la manera que diu el Califa, o de la manera que diu l'inventor?